torstai 18. lokakuuta 2018

Kuntokuuri


Kolmannen luokan opsissa edellytettiin vain tutustumista sanaluokkiin, joten hoitelimme asian kaiken maailman peleillä ja leikeillä. Verbit painettiin mieleen supersankaridraamalla, substantiiveista tehtiin esittely sähköiseksi kirjaksi, ja adjektiiveja kokeilimme joulun alla pölvästeillä tonttuharjoituksilla. Nyt nelosella otetaan askel kohti sanaluokkakaupunkia ja tehdään vähän lähempää tuttavuutta.

Kaupungin eteläisellä rinteellä on taloyhtiö, jonka rakennukset muistuttavat toisiaan. Niillä on kuitenkin erilaiset ikkunat sekä eriväriset katot, koska niillä on kuitenkin vähän erityyppiset hommat. Pohjoispuolella taas on kaupungin tärkein talo, jonka asukkaita tarvitaan vähän kaikkialle. Muuten ei tapahdu oikeastaan mitään. Koillisosassa on omituinen kylä, jonka majoissa asuu vähän jäykkää porukkaa.

Kaikki sanaluokkakaupungin asukkaat työskentelvät kuntosaleilla. No, koillisen kylän asukkaan eivät todellakaan kuntoile, ne ovat taipumattomia. Ne tulevat kyllä useinkin pätemään muille, ja käyvät saleilla huutelemassa: "Eteen! Taakse! Nopeammin! Lisää!"

Verbit tarjoavat personal trainer -palveluita. Ne taivuttavat kaikki asiakkaat persoonamuodoissa, mutta joskus nekin hyväksyvät vähän passiivisemman meiningin. Verbit ovat erikoistuneet myös tunnistamaan asiakkaiden erilaisia tarpeita, ja taivuttavat eri persoonia neljällä eri tavalla ja neljällä eri aikavyöhykkeellä.


Kuntosali Nominissa on neljä eri salia, joissa kaikissa taivutetaan suhteellisen samalla tyylillä. Salit on kuitenkin jaettu vähän eri tarpeisiin. 

Nominien taloyhtiössäkin asutaan eri porukoissa. Ekassa talossa on niin pro meininki, että jotkut sen asukkaat käyvät välillä jelppimässä myös verbien personal trainereita. Numeraalit taas toimivat koko taloyhtiön hallituksena. Kun he kokoontuvat useamman tyypin voimin, koko yhtiön tulee mukautua heidän määräyksiinsä, ja toimia yhtenäisesti monikossa. Adjektiivit ja substantiivit hengailevat usein keskenään, mutta substantiivit usein vähän pomottavat adjektiiveja, jotka sitten harvemmin tekevät mitään itsekseen. Niillä onkin vähän taipumuksena vertailla itseään muihin, ja siksi ne treenaavat myös ihan omassa salissaan.

Ahkerat neljäsluokkalaiset tekevät päivittäin nominijumpan. Valitsemme yhdessä sopivat sanat jokaiseen taloon, joko yksikössä tai monikossa, ja aloitamme perusmuodosta eli perusasennosta. Sen jälkeen ope huutelee kysymyssanoja ja taputuksella jokainen vaihtaa haluamaansa venytykseen tai jumppaliikkeeseen ja huutaa samalla sanojen oikean taivutusmuodon. Vaikka olemmekin jo huomanneet, että nominit tarjoavat kuntosalillaan 15 erilaista taivutusta, me treenaamme niitä toistaiseksi vähän vähemmän. Verbeistäkään emme tänä vuonna vielä harjoittele moduksia tai tempuksia, mutta ei varmaan ole mennyt hukkaan, vaikka niistä on kaupungin rakentumisen myötä pari kertaa tullutkin mainittua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti